Friday 8 March 2013

Hvorfor fejrer danskere ikke kvindernes internationale kampdag?

Vesteuropa havde en afgørende rolle i skabelsen og støtte af ideen om kvinders rolle i samfundet. Desværre er fejring af dagen gået tabt.

I Østeuropa og Rusland er "Glædelig 8 marts" et kendt udtryk af hver mand, far, ægtemand, onkel og dreng. Kvinder har god grund til at glæde sig til den dag: Fejringen af dagen er et udtryk for kærlighed til kvinder, påskønnelse af mødre for deres hårde arbejde og respekt for kvinders natur. Dette er en dag til at fejre kvinder. Hvis ovenstående er en "byrde" for nogen, så er ​​forårets ankomst også en god grund til at fejre dagen, om ikke andet.
I Danmark ville man sammenligne den internationale kvindedag med Mors Dag eller Valentinsdag, og dermed gøre den 8. marts til en mindre betydningsfuld dag. Ikke kun i Danmark, men også i det meste af Vesteuropa og resten af ​​verden har dagen mistet noget af sin værdi, mens det i Østeuropa er en af ​​de største dage på året, der fejres med samme "vægt", som Juleaften eller en fødselsdag.

Da jeg flyttede til Danmark, ændrede min opfattelse af dagen sig også drastisk: Nu kan dagen afstemmes til en ​​almindelig mandag, i bedste fald af en dansk sommer uge. Hvor træls! Faktisk havde Vesteuropa en afgørende rolle i skabelsen og støtte af ideen om at fejre kvinders rolle i samfundet. Desværre er ikke så mange mennesker klar over det.
Faktisk var Danmark det første land der fulgte op på USA’s Det Socialistiske Partis  afholdelse af den første nationale kvindedag i 1909. Således blev den første internationale kvindekonference afholdt i København i august 1910, og delegerede 100 kvinder fra 17 lande. De var enig om ideen som en strategi til fremme af lige rettigheder, herunder valgret, for kvinder. Det følgende år den 18. marts 1911 blev International Woman Day (IWD) markeret for første gang, med over en million demonstrerede mennesker i Østrig, Danmark, Tyskland og Schweiz, hvor kvinderne krævede retten til at besidde offentlige embeder og udligne kønsdiskriminering.
Grundlæggelsen af Kvindernes Internationale Kampdag blev medvirkende til den en udvikling inden for ligestillingen, der medførte, at vi i dag frit kan vælge vores profession og har lige rettigheder på arbejdspladsen. Der har været befriende ændringer til det bedre i kvinders karriereliv. Men det er stadig meget at kæmpe for..
I de vestlige lande vil Kvindernes Internationale Kampdag sandsynligvis aldrig igen få den vægt, som den har i Østeuropa i dag. Men der bør være en dag, hvor man fejrer kvinders bløde natur! Det skulle være en dag at fejre skønheden. Skønheden i form af omsorg for andre, vores velbefindende, vores planet. Lad det være den 8. marts!
Glædelig Kvindernes Internationale Dag!- til alle danske og udenlandske kvinder!- God Kamp!

No comments:

Post a Comment