Monday 12 August 2013

Historier om de psykologiske mekanismer, der styrer dit arbejdsliv (”Livsfarlig Ledelse” af Christian Ørsted) Del 2


”De historier vi fortæller om vores travle liv er afspejlet i vores virksomhedskultur. Derfor er det vigtigt, at vi hver især, individuelt, i vores teams, i vores virksomhed og som nation skaber andre historier, der kan supplere de gamle”, siger Christian Ørsted i sin ny bog ”Livsfarlig Ledelse”. Og ”de andre historier” skal, for eksempel, vise vej til bæredygtig ledelse.

Af Olena Denysyuk

Vi får ansvar og glæde, vi anerkender, at vi kan godt lide at have mange jern i ilden, for det betyder, at ens liv er fyldt op med vigtige ting. Vi elsker at fortælle, at vi er alt for travle.

Men kan det også være en årsag til psykiske lidelser, udbrændthed, stress, dødsfald.

Så hvordan kan vi ”skabe” en bæredygtig ledelseskultur ved hjælp af ”andre” nye historier, der supplerer de gamle, når vi ”ligefrem SKAL! brænde for vores job”?

Christian Ørsteds bog er et bud på ”de andre” historier, som kan være en årsag til livsfarlige ledelse, om dem, der er farlige for vores psykiske helbred.
Her er nogle af hans opmærksomhedsvækkende tanker, som vi alle sammen burde forstå essensen af.

Historie No. 1: Frideden er falsk



Idag finder vi tit den ”rare” leder, som ”elsker sine ansatte” og interesserer sig for deres privatliv. Men ”selvom, når alle bliver taget med på råd, inden beslutninger træffes. Og selvom, når der er frihed, både når det gælder rammerne, og måden tingene bliver gjort på, så er det ikke godt nok, bare at være en moderne leder.”
For, ifølge Christian er ” friheden er falsk”. Og det er farligt for vores helbred, fordi det er ofte uklart for både leder og medarbejder, hvor ansvaret egentlig ligger. Vi bærer ansvaret, men vi beslutter ikke.  Desuden, ”den venlige atmosfære, de fleksible arbejdstider, hjemmearbejdspladsen og firmabetalt smartphone med 24-timers adgang til e-mail gør, at man selv kan bestemme, hvornår og hvor meget man arbejder. Så man har aldrig rigtig fri.”

Historie No. 2: Mismatch i ens krav og indflydelse

”Arbejdet er overkommeligt, når kravene er lave, og indflydelsen stor. Vores arbejde bliver spændende, udviklende og lærerigt, når kravene øges – så længe vores indflydelse og ressourcer matcher. Så føler vi os i kontrol. Udviklende arbejde modvirker faktisk stress. Men hvis kravene er høje, og indflydelsen eller ressourcerne er lave, bliver det direkte farligt.”

Historie No. 3: Uklart mål

”Klare krav giver os et klart mål at sigte efter – og uklare krav er påviseligt en direkte kilde til stress”.

Historie No. 4: Den uhyggelige coaching

”Uanset om disse coaching-teknikker kaldes ”life-coaching” eller ”business-coaching”, bygger de på en fundamentalt forfejlet grundantagelse, nemlig den at det er inde i den enkelte person, problemet skal findes. Det uhyggelige er, at de fleste coaches og coachende ledere i bedste mening arbejder ud fra den devise, at hele coachingens formål er at finde og udnytte det fulde potentiale. Uvidende om, at det påviseligt har negative effekter”

Historie No 5: ”Den mørke side af coaching”

"Problemet forstærkes yderligere, når medarbejderen er blevet coachet af den leder, der står med hans skæbne i hånden. Da vil den ansatte arbejde sig halvt til døde for at leve op til det ansvar, han har påtaget sig i coaching-samtalen".

Historie No. 6 ”Du har større potentiale”

”Når vi hører vores chef vurdere os som gode nok, men ikke helt så gode, som vores potentiale byder os, så sætter det meget stærke kræfter på spil i os. Ikke nok med, at vi ikke har nået vores potentiale, vi er også selv skyld i, at vi ikke formår at udleve det. Der er kommet manipulation i lønningsposen, og det er fordummende for både leder, coach og medarbejdere, der søger løsninger og placerer ansvar de forkerte steder”.

Historier No 7: Om usynlig psykologisk belastning, som leder ikke kender til  

Når vi brænder ud, hører vi tit ”DU skal bare blive bedre til at prioritere”. Men ifølge Christian Ørsted ER DET FORKERT. Der kan opstå problemer over en lang årrække og derfor er det helt uden for lederens kompetence at løse. For eksempel, når man siger til andre at "det er dit ansvar at lære at sige fra", kan det give en usynlig psykologisk belastning: ”Så er det problem løst? Nej, tværtimod. Nu beder lederen/ coacher at lære noget af det, der måske havde været allersværest for hende/ham hele hendes liv.”

Historier No 8: Det usagte krav om personlige udvikling

”Det usagte krav om personlige udvikling skaber et pres om, at man konstant bør udvikle sig. ”Det betyder blandt andet, at vores kultur ikke accepterer, at man bliver lidt trættere med alderen. Eller at tilværelsen nogle gange har mindre begejstrede sider”, siger Karen Lisa i Christians interview.” Men det er der mange, der ikke kan leve op til på lang sigt ... og for mange mennesker fører det til den ultimative udbrænden.”
Der er behov for øget opmærksomhed på konsekvenserne af at stille krav til vores personlige udvikling frem for til vores faglige kompetencer. ”Ledere mangler psykologiske forudsætninger for at kunne udøve terapeutisk praksis, og magtforholdet gør det totalt uetisk, uanset hvor dygtig lederen selv måtte mene, han er. Det må simpelthen ikke ske.”

Historier No 9: Vi SKAL” brænde for vores job, fordi vi ejer det

Tilsammen har det i vores kultur skabt en forventning om, at man skal være energisk og begejstret hele tide.
Som ligefrem vi SKAL! brænder for vores job, fordi vi får at vide fra vores leder ”Projektet er dit”. Så bliver arbejdet hele vores mening med tilværelsen. Vi tror at noget er” vores”, som faktisk ikke vores. Så brænder vi for det.

Budskab!
”Vi er nødt til konfrontere de psykologiske mekanismer, der påvirker vores arbejdsliv, og aflive de myter, der skader os. Vi skal finde en løsning, så vi kan brænde for det meningsfulde. Det væsentlige og det nyttige. Uden at brænde ud. For vi skal stadig være motiverede”.
Derfor er det vigtigt med de nye historie, som vi hver især, individuelt, i vores teams, i vores virksomhed og som nation skaber andre historier, der kan supplere de gamle.

Hvad er din historie, der kan føre os til bæredygtig ledelse og bæredygtig fremtid?







No comments:

Post a Comment